Välkommen

Det här är en informell övning i syfte att få dig att reflektera kring etiska dilemman och vägval som du kan ställas för i jobbet. Övningen riktar sig till dig som är tjänsteman eller förtroendevald. Frågorna tar sin utgångspunkt i vardagen i en kommun, landsting eller region.

Klicka på "NÄSTA" för att komma till första frågan.

Fråga 1

Du är chef på kommunens fastighetsförvaltning. Inköpsavdelningen har just köpt in tio nya bilar för användning i tjänsten. Leverantören erbjuder dig att köpa en bil privat med samma rabatt och villkor som kommunen.

Bör du tacka ja?

Fråga 2

Du är handläggare och arbetar med fastighetsplanering och byggärenden. Du är också engagerad i miljöskyddsfrågor och är medlem i Naturskyddsföreningen. En "hotellkung" har sökt tillstånd att uppföra hotell i strandzonen.

Bör du vara handläggare för ärendet?

Fråga 3

Du är utredare på kommunledningskontoret och har precis avslutat ett omfattande utredningsuppdrag och känner att efter ett antal sena kvällar på kontoret så är du värd att kommunen bjuder dig på en taxiresa hem till bostaden.

Bör du låta kommunen bjuda dig på taxi?

Fråga 4

Du arbetar i hemtjänsten och har en god kontakt med Ester 83 år. Hon trivs med dig och vill gärna ge dig en dyr kristallvas som ett bevis på sin uppskattning.

Bör du ta emot hennes gåva?

Fråga 5

Du arbetar som assistent och konferensbokare på kommunen. En ny kursgård har precis öppnat och vill bjuda dig och en medföljare på visning av anläggningen där middag och dryck kommer att serveras.

Bör du tacka ja till inbjudan?

Fråga 6

Du är stadsarkitekt i kommunen. Ett byggföretag vill bjuda dig på en studieresa för att visa goda exempel på stadsplanering och nybyggnationer i Italien.

Bör du tacka ja till inbjudan?

Fråga 7

Du är ordförande i socialnämnden och har precis avslutat ett möte som har dragit ut på tiden. Du inser att du precis har missat bussen och det är en halvtimme kvar till nästa vilket gör att du bestämmer dig för att ta kommunens bil hem.

Är det OK?

Fråga 8

Till en mässa har en branschorganisation skickat direkta inbjudningar till yrkeslärare. Mässan pågår i två dagar, då deltagarna helt utan kostnad får medverka i och ta del av diskussioner och föreläsningar samt njuta av god mat och möjligheten att umgås med kollegor. De 100 först anmälda bjuds på boende på hotell.

Du som yrkeslärare, kan du tacka ja?

Fråga 9

Du har arbetat i många år hos Signe, 88 år. När Signe avlidit meddelar familjen att Signe har testamenterat ett guldhalsband till dig som tack för att du varit ett stöd för henne under hennes långa sjukdomstid.

Kan du ta emot guldhalsbandet?

Fråga 10

Du arbetar som alkoholhandläggare och är på tillsynsbesök hos den lokala pizzerian. När du besöker pizzerian vill ägaren självklart bjuda på lite mat!

Kan du tacka ja?

Fråga 11

Du arbetar som sjuksköterska på en vårdcentral. Din bästa vän (och pålitliga barnvakt) samt hennes två barn kommer för att ta en fästingsspruta. Eftersom det går snabbt och sker innan din ordinarie arbetstid så tycker du inte att de behöver erlägga patientavgift. På så sätt behöver inte den administrativa personalen belastas heller.

Är detta ok?

Tack för din tid

Tack för att du tog dig tid att göra den här informella övningen. Vi hoppas att det gav dig möjlighet att reflektera kring etiska dilemman och vägval som du kan ställas inför i jobbet.

Vill du göra övningen igen så kan du bläddra tillbaka via knappen "FÖREGÅENDE".